fbpx
Друк

Чому найдешевший проект може стати найбільш витратним?

До чого іноді призводить бажання заощадити? До гонки за більш дешевими матеріалами. А з чого все починається? Як правило, з дешевої проектної документації, яка, в свою чергу, може бути дешевою тільки в одному випадку - якщо конструктиви просто копіюються зі старих проектів і вставляються в «нові».

І що в результаті отримуємо?

Проекти, «створені» за застарілими нормами, змушують будівельників використовувати не сучасні матеріали і витратні технології. У підсумку - значні втрати в часі, як і вартості виконаних робіт.

За прикладами далеко ходити не треба. Можна взяти хоча б реально існуючий проект експлікації підлог в душовій, створений в 2012 році.

engineer

Він передбачає використання керамічної плитки, прошарку і заповнення швів з цементно-піщаного розчину М150 з додаванням Ceresit СМ 11, стяжки з цементно-піщаного розчину, гідроізоляції «Ютафол», бетонного шару, 5-ти шарів гідроізол на бітумній мастиці і грунтової основи на утрамбованому щебні.

Начебто все добре і правильно. Залишилося тільки відправити своїх господарників за необхідними матеріалами і розпочинати будівництво.